Cserepeslemez vagy palatető? 2 és fél ok, amiért elfelejtettem a palatetőt

Magyarországon úgy 60-70 évvel ezelőtt törte be magát az azbesztcement pala, tehát a mesterséges pala. De ami egykor képes volt forradalmasítani a tetőfedést, most miért is vált az ellenségünkké? Mert bizony, az alacsony súlya és alacsony ára miatt közkedvelt tetőfedési alapanyag volt. De sajnos..

1. Egészségkárosító

Menet közben kiderült, hogy az alapanyaga, az azbesztcement káros az egészségünkre. Az azbesztrostok nagyon kicsiny méretűek, így könnyedén bekerülve az ember szervezetébe igen agresszív, rákkeltő hatású. Ezért kell a bontásánál is nagyon figyelni és szakemberekre bízni a szállítást, törvényileg is veszélyes hulladéknak számít.

2. Csak nézz rá

Ez lehet kicsit erős alcím, de teljesen őszinte és mindent elmond.. Az 40×40-es palák élettartama átlagosan 20-25 év, 13 éve pedig már betiltották ezeknek a gyártását, így minimum 13 évesek ezek a tetők. Ezek egyre gyakrabban szorulnak renoválásra, hisz elöregednek, a külső hatásoktól megrepednek, törnek, porladnak. Már ez sem túl bizalomgerjesztő látványt nyújt, de ezek mellett még a mohásodás is jellemző. Összességében ezek nem csak esztétikai gondokat okoznak, hanem jelentős műszaki problémákat is, előbb-utóbb beázáshoz vezet, ami további problémákat szülhet..

Megoldható bontás nélkül – vagy ne?

Ugyebár ezeket a hibákat nem lehet egy egyszerű cserével megoldani, mint egy cseréptető esetén, mert már nem gyártják ezeket a síkpalákat.. Így hát marad a komplett csere és bontás. Másfelől a tetőszerkezetek alapból kis súlyra lettek tervezve, így azt is cserélni kellene, ha cserepet szeretnénk felrakni. De szerencsére már szebbnél szebb lemeztetőket kapni a piacon (és persze nálunk), amikkel gyorsan és jól új héjazatot varázsolhatunk.

Hogyan tudunk ezzel spórolni? A pala bontása és elszállítása nagyon költséges.. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy nem feltétlen kell lebontanod a palát, jöhet a felújjítás és mehet a cserepeslemez palatetőre? Nagyon sokan a régi palatetőre építik a következő réteget. Ha megfelelő a palatetőd vízelvezetőképessége, akkor egy plusz védőrétegként szolgálhat az új cserepeslemez, síklemez alatt, mint egy tetőfólia, de minden esetben tetőfóliát is el kell helyezni. Így, hogy a régi palát „otthagyod” a tetőn, jelentős összegeket spórolhatsz. Megspórolhatod a palabontási terv, a bejelentés, a védőruha, a tárolás, a szállítás és a bontás díját is. Ugyanúgy meg kell vásárolnunk a tetőfát, fóliát lemezt/cserepet. Ami összeget meg tudunk spórolni, az hozzávetőlegesen pár százezer Forint.. Szerintem ennél az egészségünk többet ér, hiszen ugyanúgy a tetőn marad a rákkeltő pala… Ha nem pontosan tudod, hogy hogyan kezdj neki, lebontsd-e teljesen, keress fel minket, hogy a legolcsóbban kivitelezzük neked a legminőségibb tetőt!