Hagyományos homlokzatok

2018 Már, 11 | Lemeztípusok

}
Olvasási idő: 1 perc

Síklemezekből változatos, esztétikus, időtálló és karbantartást szinte nem is igénylő homlokzatburkolatok alakíthatók ki. A talán leginkább elterjedt a derékszögű állókorcos rendszer. További alternatívákra kiváló lehetőség:

Hagyományos homlokzatok 1
  • kettős állókorcos rendszer
  • lécbetétes rendszer
  • kombinált fedésű rendszer

Technika

Maga a technika megszokott, alapvetően megegyező a tetőfedési munkálatokkal, azonban a homlokzat esetében fokozott esztétikai igénnyel találkozhatunk, így a tervezés és a kivitelezés során is fokozott körültekintéssel kell eljárni. Igaz, mi a héjazatok esetében sem engedünk meg semmifajta hibalehetőséget. A lemezek hosszirányú korcolását végezhetjük előprofilozó vagy élhajlító gépen. Az utóbbi használata esetén elkerülhetők az alakítási deformációk. Javasolt a táblalemez, vagy a max. 3- 5 m szalaghossz alkalmazása. Ügyelnünk kell továbbá, hogy felhelyezésnél, a lemezkapcsolatoknál ne gátoljuk a sávok szabad mozgását. Fix rögzítéssel csak 1,0 m-nél rövidebb elemeket lehet, ennél hosszabb elemeknél csúszóférceket kell alkalmazni. A szalagok rögzítése a lemezsávok felső szakaszán, illetve a keresztirányú kapcsolatok alatt történik állófércekkel. A derékszögű állókorcok zárását a megszokottnál kevésbé feszesen végezzük, ami lehetővé teszi a táblák könnyebb hőmozgását.

A hullámosodás és horpadásmentes felületek kialakítása megfelelő gyártási technológia, szalagszélesség, korckiosztás és csomóponti részletek megválasztásával érhető el. A derékszögkorc, vagy lécbetét kiosztását a felületen lévő áttörések és nyílászárók keretezésével összhangban kell kialakítani. A burkolati terveken előre meg kell határozni a létrák, árnyékolók és egyéb homlokzatra kerülő tárgyak elhelyezkedését is.

Kialakítás

Szellőzést biztosító kialakítás estében ügyelnünk kell arra, hogy az esővíz és a porhó ne tudjon bejutni a külső felület mögé. A lábazati csomópont helyes kivitelezése során a homlokzat burkolatának biztosítania kell a szabad hőmozgást és a szellőző légtér megfelelő bemeneti nyílását.

Hagyományos homlokzatok 2
Hagyományos homlokzatok 3

Kisebb épületeknél ha te szeretnéd végezni a munkát, a webáruházunkban minden eszközt megtalálsz. De legyen szó akár kisebb, akár nagyobb épületekről, ránk számíthatsz. Közös szín- és anyagválasztást követően nincs is más dolgot, csak pár nap múlva csodálni az egyedi homlokzatodat.

Ötleted van, hogy miről írjunk, vagy tanácsot kérnél? Lépj velünk kapcsolatba!

Kategóriák

Érdekelnek híreink, akcióink? Iratkozz fel!

* kötelező mező
Milyen típusú hírleveleket szeretnél kapni?

Adatvédelmi tájékoztató