Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban

2018 júl, 8 | Hogyan csináld

}

Olvasási idő: 3 perc

Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy plusz kiadás, ami teljesen felesleges. Nem! Ezt felejtsd is el. Sokak szerint csak csúfít az összképen, ezért nem helyezik fel. De ebben a bejegyzésben számos lehetőséget, formát be fogok mutatni, illetve azt is elmondom, miért is olyan fontos elem ez a héjazatunkon.

Hófogó nélkül a tetőnk télen balesetveszélyes. A lehulló és felhalmozódott hó az olvadás folyamán, hófogók, hiányában lecsúszik a tetőről, és ezzel számos baleset és veszélyhelyzet alakulhat ki. De persze nem csak ez lehet a probléma. Az így lecsúszott hó eldeformálhatja, leszakíthatja az ereszcsatornát. Ezen felül a fagyos időszak beköszöntével, illetve a hirtelen olvadáskor jégdugó képződhet, ami a lefolyócső teljes tönkremeneteléhez vezethet.

Én alapvetően minden tetőtípus esetében ajánlom a hófogó használatát. Azonban például a mediterrán kolostor cserepek a kis hajlásszögű tetőkön, illetve a kő granulátummal szórt cserepek jól felfogják a hótömeget, így esetükben talán nem kell használni…

Hófogó kampó/ hóvágó

A feladatuk egyértelműen a lehető leghosszabb ideig a héjazaton tartani a hótömeget. Esetenként az elinduló hótömeget kisebb darabokra „vágja” szét, ami így már szintén nem okoz proglémát. Ez a legelterjedtebb hófogó hazánkban, azonban sokan egy többletfunkciót is tulajdonítanak ennek az elemnek. Ezt most itt leszögezném: Ne mászkáljunk rajta!! Sokan ráállnak és azon sétálnak a héjazaton, de nem erre a célra találták ki.. Baleset- és életveszélyes lehet..

Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban 1
Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban 2

Rácstartó rendszer

Ez már egy „kissé” komolyabb elem, sokan valószínűleg nem szívesen rakják fel a saját házukra. Ebből kifolyólag leginkább középületeken találjuk meg ezeket, illetve olyan helyeken ahol ezt a törvény előírja. Feladata a hótömeg teljes mértékű megállítása egészen az olvadásig.

Hófogó rönk

Hogy micsoda? Tegyek egy rönköt a tetőre? Igen egyébként, röviden erről lenne szó. Hazánkban nem valami elterjedt megoldás. Elhelyezik a rönktartó horgokat, majd a téli időszakban a kb 15 cm átmérőjű farönköket felhelyezik rájuk. Bizonyos háztípusoknál nagyon egyedi, különleges stílusirányzatot lehet vele megragadni.

Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban 3
Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban 4

Csöves hófogó

Ez igazából az előbb említett két típus ötvözete, amit szívesen is teszünk fel otthonra. Általában 2, vagy 3 sor csövet helyeznek el egymás alá, ez fogja fel a hótömeget. Lemeztetőknél elterjedtebb, modern, minimalista típusú irányzatot lehet vele megcélozni.